Bijeenkomsten

5 februari 2015 | Masterclass ‘Slimmer zoeken op internet’

Zoeken en vinden op het internet is en blijft een wezenlijk onderdeel van ons vak. Vanzelfsprekend zijn we daar handig in en in de wandelgangen horen we ook regelmatig dat we op dit gebied niets meer kunnen leren. Toch blijkt het mogelijk om, door gebruik te maken van een aantal tools, de kwaliteit van het zoekresultaat aanzienlijk te verbeteren.

Ewoud Sanders heeft deze tools op de bijeenkomst van 5 februari 2015 aangereikt. Ewoud Sanders is journalist en taalhistoricus en vaste medewerker van onder meer ‘NRC Handelsblad’ en ‘Onze Taal’. Hij geeft geregeld lezingen over taal en Foto sessie Ewoud Sandersmassadigitalisering en workshops over digitaal documenteren en over slim zoeken op internet.

Zoals hij op de achterflap van zijn boekje “Slimmer zoeken op internet” zegt: “wie slimmer zoekt op internet wint tijd, kan beter bepalen wie er stuurt (u of de zoekmachine) en krijgt relevantere zoekresultaten. Essentiële hulpmiddelen zijn: sneltoetsen, zoekfilters, alerts en zogenoemde zoekcommando’s of zoekoperatoren.”

Tijdens de borrel na afloop was er gelegenheid met Ewoud Sanders in gesprek te gaan en werd aan de deelnemers een exemplaar van het boekje “Slimmer zoeken op internet; een praktische gids voor wie optimaal gebruik wil maken van internet” uitgereikt.

Deze Masterclass is onder andere ook aan de Stichting Opleiding Advocaten Amsterdam gegeven.

 

15 mei 2014 | Miniseminar Technologie trends voor informatieprofessionals

Het vak van de informatieprofessional verandert snel. Technologie krijgt steeds meer impact op de uitvoering van het dagelijkse werk. Met de intrede van nieuwe mogelijkheden ontstaan nieuwe vragen en kansen. De vier belangrijkste technologie trends Social, Big Data, Mobile en Cloud bieden elk afzonderlijk veel innovatieve kansen. Tezamen veranderen zij onze manier van werken voorgoed.

Tijdens het mini seminar Technologie trends voor informatieprofessionals bieden wij een overview van deze trends, plaatsen deze in onderling perspectief en vertalen ze ook naar de dagelijkse praktijk van de advocatuur.

Programma

  • Social: Hierbij zal worden stilgestaan bij de ‘Social Trends’, ‘Social media’ en ‘Collaboration’. Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van kennisdeling en samenwerken. Is dit een waardevolle toevoeging voor de advocatuur?
  • Big Data: Wat zijn ‘Big Data’ en wat betekenen zij voor de advocatuur? Onderwerpen als Search (zoekoplossingen), Business Intelligence (analysetechnieken) en Visualisatie komen aan de orde. Wat kunnen we hiermee?
  • Mobile & Cloud: Wat is ‘Cloud’ en wie durft de stap te zetten? Wat zijn de gevolgen van de gang naar de Cloud voor de advocatuur?”